
see url [ad_1]
https://www.towerstreetinsurance.com/blog/sq8q33nan 2024-12-16 06:55
https://stoneparkusa.com/no_category/yp1t1qe9 publikacja
2024-12-16 06:55
here Najniższe od dekad pogłowie bydła u czołowych producentów mięsa sprawia, że ceny idą w górę; na giełdzie w Chicago po raz pierwszy od roku przekroczyły 190 centów za funt – czytamy w poniedziałkowym „Dzienniku Gazecie Prawnej”.
follow link „W minionym tygodniu notowania bydła rzeźnego na specjalizującej się w obrocie towarami rolnymi giełdzie w Chicago po raz pierwszy od roku przekroczyły 190 centów za funt (ok. 4,2 dol. lub 17 zł za kg). Ceny są wyższe niż przed rokiem o 13 proc. i kształtują się ok. 1 proc. poniżej najwyższych poziomów w historii” – informuje „DGP”.
https://londonplaywrightsblog.com/p37cscpf76 Jak dodano, w Polsce tempo wzrostu cen mięsa wołowego jest wolniejsze. „Z danych GUS wynika, że w październiku żywiec wołowy rolnicy sprzedawali w skupie po 10,8 zł, o 6,3 proc. drożej niż przed rokiem. Z kolei ceny mięsa wołowego były w listopadzie o 3,8 proc. wyższe niż przed rokiem” – wskazano.
https://openrepeater.com/nkrsrr2b Według „DGP” wzrost cen mięsa, to „efekt przede wszystkim ograniczonej podaży, wynikający ze spadku pogłowia bydła u czołowych producentów”. Jak wskazano, w USA – największego na świecie producenta wołowiny – na początku uroku było 87,2 mln sztuk bydła, czyli najmniej od 1961 roku. Także w UE – jak informuje gazeta – pogłowie zwierząt spada, a według szacunków Komisji Europejskiej cena wołowiny będzie „w umiarkowanym tempie rosnąć do 2035 r.”.
Tramadol Overnight Mastercard „Przez lata hodowców nękały wysokie ceny pasz, zadłużenie i coraz większe problemy z wykarmieniem stad, wynikające z coraz dłuższych okresów suszy. Także konsumenci częściowo zmienili swoje preferencje, rezygnując z wołowiny na rzecz tańszego mięsa drobiowego” – dodaje „DGP”.(PAP)
follow mml/ mow/