Każdy region w Polsce ma swoje unikalne zwyczaje związane z Wigilią oraz Świętami Bożego Narodzenia. Od Kaszub po Podhale, różnice w świątecznym menu, obrzędach czy symbolice mogą zaskakiwać, ukazując bogactwo naszej kultury.
To, co w jednym regionie jest nieodzowną częścią wieczerzy wigilijnej, w innym może być zupełnie nieznane. Wspólne jednak pozostaje jedno – wyjątkowy charakter Świąt.
Mazowieckie tradycje bożonarodzeniowe
Mazowsze pielęgnuje typowo polskie tradycyjne zwyczaje wigilijne, jak dzielenie się opłatkiem i modlitwa przed kolacją, a także przyrządzanie dwunastu potraw symbolizujących dwunastu apostołów.
ZOBACZ: Te wigilijne potrawy na pewno znajdą się na stole, ale czy są bezpieczne dla dzieci?
To właśnie dania wigilijne są szczególnie ciekawe w sercu kraju. Typowym jest tam zupa grzybowa, przyrządzana według dawnych przepisów na zakwasie z kapusty. Na stole królują również poza karpiem i pierogami także kluski z makiem.
Na wsiach charakterystyczne są kolędowe orszaki odwiedzające domy mieszkańców w świąteczne dni.
Śląsk, czyli siemieniotka i makówki
Na Śląsku wieczerza wigilijna obfituje w niespotykane nigdzie indziej potrawy, jak siemieniotka, czyli zupa z nasion konopi, a także makówki, czyli deser z bułek i maku, podawany z bakaliami. Popularne są także kluski z makiem i moczka – gęsty deser na bazie piernika i suszonych owoców.
ZOBACZ: Nie każda mandarynka to mandarynka. Nie pomyl się na zakupach
W wielu śląskich domach kolację przygotowuje się z wyjątkowym pietyzmem, a za prezenty odpowiada nie Święty Mikołaj, lecz… Dzieciątko. Na wyjątkowe podarki czekają tego dnia niezamężne kobiety. Wychodzą o północy na dwór i nasłuchują szczekania psów. Ze strony, z której ono dobiegnie, ma w przyszłości nadejść ukochany.
Lubelszczyzna. Pająki i kutia
Na Lubelszczyźnie okres świąteczny nazywany był dawniej Godami. Charakterystycznymi daniami dla tego regionu są kutia z makiem, miodem i pszenicą oraz barszcz z uszkami. Na stołach nie może zabraknąć również kapusty z grochem i kompotu z suszu.
W domach przygotowywano dawniej także unikalne dekoracje tzw. pająki z bibuły i słomy. Dawniej Wigilia miała szczególną oprawę, z kolędnikami odwiedzającymi domy.
Podlaskie duchy przodków przy wigilijnym stole
Na Podlasiu wigilijna wieczerza ma głęboko duchowy wymiar. Zasiadanie do stołu odbywa się według kolejności wieku – od najstarszego do najmłodszego, co symbolizuje porządek życia.
ZOBACZ: Zdrowsza i tańsza od karpia? Ta ryba podbije świąteczne stoły
Na stołach pojawiają się: kutia, kluski z makiem i kisiel owsiany. Wszystkie dania są miękkie, aby nie trzeba było ich kroić. Nie bez powodu. Dawniej wierzono, że dusze przodków odwiedzają w Wigilię domy, dlatego unikano używania ostrych narzędzi, by ich nie „zranić”.
red.
/ Polsatnews.pl