Japonia wpada w coraz większą zadyszkę. Rekord liczby zamkniętych restauracji z ramenem

0


2025-01-19 08:00

publikacja
2025-01-19 08:00

W ubiegłym roku w Japonii upadłość ogłosiło 10 006 przedsiębiorstw – podała agencja Kyodo. Jako przyczynę wymieniono pogłębiający się niedobór siły roboczej i wyższe ceny importowanych towarów. Padł również rekord liczby zamkniętych restauracji serwujących przystępny cenowo ramen.

Japonia wpada w coraz większą zadyszkę. Rekord liczby zamkniętych restauracji z ramenem
Japonia wpada w coraz większą zadyszkę. Rekord liczby zamkniętych restauracji z ramenem
fot. SYED IBAD RM / / Shutterstock

Według instytutu Tokyo Shoko Research liczba japońskich firm, których dług wyniósł co najmniej 10 mln jenów (ok. 250 tys. zł), wzrosła w stosunku do poprzedniego roku o 15,1 proc. i po raz pierwszy od 11 lat przekroczyła 10 tys.

Jak ponadto zwracają uwagę analitycy, wartość jena spadła do najniższego poziomu od 37 lat w stosunku do dolara, co przełożyło się na wyższe koszty importu.

Pogłębiający się niedobór siły roboczej, napędzany przez starzejącą się populację i wprowadzenie bardziej rygorystycznych przepisów dotyczących nadgodzin, dodatkowo osłabił branże takie jak usługi (w tym restauracje) i budownictwo. W tych sektorach odnotowano najwięcej upadłości – odpowiednio 3329 i 1924, co oznacza wzrost w obu przypadkach o ponad 13 proc.

Liczba firm, które ogłosiły bankructwo w związku z brakiem siły roboczej, wzrosła dwukrotnie w porównaniu z poprzednim rokiem, osiągając rekordowy poziom 289 przypadków.

Agencja Kyodo, powołując się na dane firmy analitycznej Teikoku Databank, poinformowała w poniedziałek, że w ubiegłym roku z japońskich miejscowości zniknęły 72 restauracje serwujące popularny ramen; to o 30 proc. więcej niż rok wcześniej.

Jako główne przyczyny wskazano rosnące koszty zatrudnienia i wzrost o przeszło 10 proc. (w ciągu dwóch lat) cen składników tej zupy z makaronem.

Analitycy zaznaczają, że aby zrównoważyć zmiany, właściciele musieliby podnieść cenę do ponad 1000 jenów (ok. 26 zł) za miskę, a „przekroczenie tej granicy jest postrzegane jako cios dla wizerunku ramenu, który może odstraszyć klientów”. Dlatego też, jak wynika z danych Teikoku Databank, prawie 34 proc. restauracji w ubiegłym roku podatkowym wzięło na siebie koszty, w wyniku czego poniosło stratę, a w 2025 r. w związku z niechęcią do zmiany cen w menu liczba zamkniętych restauracji może jeszcze bardziej wzrosnąć.

Krzysztof Pawliszak



Source link

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.