Miód działa jak naturalny antybiotyk. Lista zalet jest bardzo długa

0


Europejczycy znają miód od dawna. Już w starożytności Grecy czy Rzymianie zachwycali się jego smakiem, ale i doceniali wpływ na organizm.

 

Dość napisać, że sam ojciec medycyny, Hipokrates, stosował go do leczenia ran i chorób układu oddechowego. Podobne lecznicze zastosowanie ten dar pszczół miał między innymi w średniowieczu. 

Pełen witamin i mikroelementów dar natury 

W miodzie znajduje się sporo cennych mikroelementów. Naturalne cukry, glukoza i fruktoza zapewniają szybki zastrzyk energii. Enzymy takie jak amylaza pozwalają regulować trawienie. Maja też wpływ na odporność, podobnie jak witamina C. Nadtlenek wodoru działa przeciwbakteryjnie, a polifenole pełnią funkcję antyoksydacyjną.

 

ZOBACZ: Agnieszka Gozdyra z Nagrodą im. Aleksandra Małachowskiego

 

W miodzie występują ponadto inne cenne składniki odżywcze. To między innymi witaminy z grupy B, a także takie minerały jak potas, wapń, magnez czy żelazo. 

Miód na serce. To potwierdzone naukowo 

Badania naukowców nie pozostawiają wątpliwości co do dobroczynnego oddziaływania miodu na ciało. W czasopiśmie naukowym „Nutrition Reviews” ukazał się artykuł specjalistów z Uniwersytetu w Toronto, z którego wynika, że spożywanie go w formie nieprzetworzonej dobrze wpływa na redukcję złego cholesterolu, trójglicerydów i glukozy.  

 

Z uwagi na dobry wpływ na glikemię i profil lipidowy jest to więc żywność mogąca zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. A warto pamiętać, że to te dolegliwości stanowią jedną z najczęstszych przyczyn śmierci w Polsce i na świecie. 

Walka z patogenami

Innego odkrycia dokonali naukowcy z Uniwersytetu w Lund. Szwedzcy specjaliści ogłosili w magazynie „International Wound Journal”, że dzięki znajdującym się w pszczelim wyrobie bakteriom kwasu mlekowego (LAB) możliwe jest zwalczanie drobnoustrojów chorobotwórczych.

Miód. Substancja drogocenna dla zdrowiaPixabay

Miód. Substancja drogocenna dla zdrowia

To właśnie dzięki wspomnianym LAB, które chronią organizmy pszczół, miód ma te właściwości. W efekcie funkcjonuje jako skuteczny naturalny antybiotyk. Mało tego, w porównaniu z syntetycznym antybiotykami miewa szersze i lepiej wymierzone w źródło przypadłości działanie. 

 

ZOBACZ: Popularna herbata jak eliksir młodości. Naukowcy odkryli jej wpływ na starzenie mózgu

 

Nie stanowi to jedynego odkrycia ekspertów ze Skandynawii. Ustalili oni bowiem, że miód z żywymi LAB potrafi leczyć infekcje ran. Udowodniły to badania na koniach. Wyzwanie stanowi natomiast to, że te cenne właściwości ma przede wszystkim substancja świeża. Taką trudniej jest znaleźć w sklepach. 

 

Pamiętajmy też, że mimo prozdrowotnych przymiotów tej słodkości, ma ona swoje minusy. Główna z nich to, rzecz jasna, kaloryczność. Dlatego zaleca się rozsądną konsumpcję. A jeść można i na surowo, i w postaci dodatku do herbaty czy mleka, ale też stosować jako przyprawę. Mięsa i sosy zyskają dzięki temu wyjątkowy smak. 


red.
/ Polsatnews.pl

Czytaj więcej



Source link

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.