
Omega-3 a proces starzenia. Czy faktycznie może go spowolnić?
Starzenie się organizmu to naturalny proces, którego nie można zatrzymać. Coraz częściej jednak odkrywane są metody, które mogą go spowolnić. Dzięki wieloletnim badaniom naukowców wiemy dziś, że obiecujące wyniki w tym zakresie przynosi stosowanie popularnego suplementu. Czy kwasy omega-3 mogą przedłużyć młodość?
Omega-3 to nienasycone tłuszcze, które mają potwierdzony pozytywny wpływ na zdrowie serca, poziom cholesterolu i pracę układu krążenia. Wskazuje się też na ich przeciwzapalne właściwości oraz korzystny wpływ na pamięć i koncentrację. Ludzki organizm czerpie te dobroczynne substancje z pożywienia. Tutaj szczególną rolę odgrywają ryby i tłuszcze roślinne. Okazuje się jednak, że sprawdzają się także suplementy diety.
Suplementy omega-3 a starzenie. Zaskakujące odkrycie
Naukowcy z Uniwersytetu w Zurychu odkryli, że przyjmowanie kwasów omega-3 może spowalniać proces starzenia. Wyniki badań, opublikowane na łamach prestiżowego czasopisma Nature Aging, opierają się na obserwacji 777 osób w wieku powyżej 70 lat.
Uczestnicy zostali podzieleni na osiem grup, a przez trzy lata analizowano wpływ różnych kombinacji suplementacji omega-3 (1 gram dziennie), witaminy D oraz regularnych, półgodzinnych treningów siłowych.
ZOBACZ: Ten naturalny sposób przyspiesza spalanie tłuszczu. Wystarczy pić ten sok przez 7 dni
Pod koniec badania pobrano próbki krwi, aby ocenić tzw. zegary epigenetyczne – wskaźniki pozwalające określić różnicę między wiekiem chronologicznym a biologicznym danej osoby. Okazało się, że u osób przyjmujących suplementy kwasów omega-3 starzenie biologiczne postępowało wolniej – średnio o trzy miesiące. Jeszcze lepszy efekt zaobserwowano u osób łączących suplementację z ćwiczeniami.
Co jeszcze odkryli naukowcy?
Kierująca zespołem badawczym prof. Heike Bischoff-Ferrari podkreśla, że nowe ustalenia są rozszerzeniem wcześniejszych badań przeprowadzonych na tej samej uczelni. Wcześniejsze analizy sugerowały, że suplementacja kwasów omega-3 i witaminy D w połączeniu z aktywnością fizyczną może spowolnić starzenie, a także zmniejszyć ryzyko nowotworów i przedwczesnej utraty sprawności.
ZOBACZ: WHO odradza korzystanie z tej przyprawy. Jest w każdym polskim domu
Jednak sami badacze zaznaczają, że ich eksperyment miał pewne ograniczenia. Przede wszystkim brakuje jednolitego standardu pomiaru wieku biologicznego, a wszyscy uczestnicy badania byli obywatelami Szwajcarii. Obecnie planowane są dalsze analizy, obejmujące grupy seniorów z Niemiec, Francji, Austrii i Portugalii.
Kwasy omega-3. Tam jest ich najwięcej
Suplementy omega-3 są powszechnie dostępne w aptekach – najczęściej w formie kapsułek lub płynów. Koszt jednej dawki wynosi zazwyczaj mniej niż złotówkę dziennie.
Najlepszym źródłem kwasów omega-3 w diecie są tłuste ryby morskie, takie jak:
- łosoś,
- makrela,
- sardynki,
- śledź,
- tuńczyk.
Nie można też zapominać o oleju rybnym i tranie (na przykład z wątroby dorsza). Oprócz ryb warto sięgać po inne naturalne źródła tych cennych tłuszczów, np.:
- siemię lniane,
- nasiona chia,
- orzechy włoskie,
- olej lniany i rzepakowy.
Regularne spożycie tych produktów oraz odpowiednia suplementacja mogą pozytywnie wpłynąć na zdrowie.
red
/ polsatnews.pl