Omega-3 a proces starzenia. Czy faktycznie może go spowolnić?

0




Starzenie się organizmu to naturalny proces, którego nie można zatrzymać. Coraz częściej jednak odkrywane są metody, które mogą go spowolnić. Dzięki wieloletnim badaniom naukowców wiemy dziś, że obiecujące wyniki w tym zakresie przynosi stosowanie popularnego suplementu. Czy kwasy omega-3 mogą przedłużyć młodość?

Omega-3 to nienasycone tłuszcze, które mają potwierdzony pozytywny wpływ na zdrowie serca, poziom cholesterolu i pracę układu krążenia. Wskazuje się też na ich przeciwzapalne właściwości oraz korzystny wpływ na pamięć i koncentrację. Ludzki organizm czerpie te dobroczynne substancje z pożywienia. Tutaj szczególną rolę odgrywają ryby i tłuszcze roślinne. Okazuje się jednak, że sprawdzają się także suplementy diety.

Suplementy omega-3 a starzenie. Zaskakujące odkrycie

Naukowcy z Uniwersytetu w Zurychu odkryli, że przyjmowanie kwasów omega-3 może spowalniać proces starzenia. Wyniki badań, opublikowane na łamach prestiżowego czasopisma Nature Aging, opierają się na obserwacji 777 osób w wieku powyżej 70 lat.

 

Uczestnicy zostali podzieleni na osiem grup, a przez trzy lata analizowano wpływ różnych kombinacji suplementacji omega-3 (1 gram dziennie), witaminy D oraz regularnych, półgodzinnych treningów siłowych.

 

ZOBACZ: Ten naturalny sposób przyspiesza spalanie tłuszczu. Wystarczy pić ten sok przez 7 dni

 

Pod koniec badania pobrano próbki krwi, aby ocenić tzw. zegary epigenetyczne – wskaźniki pozwalające określić różnicę między wiekiem chronologicznym a biologicznym danej osoby. Okazało się, że u osób przyjmujących suplementy kwasów omega-3 starzenie biologiczne postępowało wolniej – średnio o trzy miesiące. Jeszcze lepszy efekt zaobserwowano u osób łączących suplementację z ćwiczeniami.

Co jeszcze odkryli naukowcy?

Kierująca zespołem badawczym prof. Heike Bischoff-Ferrari podkreśla, że nowe ustalenia są rozszerzeniem wcześniejszych badań przeprowadzonych na tej samej uczelni. Wcześniejsze analizy sugerowały, że suplementacja kwasów omega-3 i witaminy D w połączeniu z aktywnością fizyczną może spowolnić starzenie, a także zmniejszyć ryzyko nowotworów i przedwczesnej utraty sprawności.

 

ZOBACZ: WHO odradza korzystanie z tej przyprawy. Jest w każdym polskim domu

 

Jednak sami badacze zaznaczają, że ich eksperyment miał pewne ograniczenia. Przede wszystkim brakuje jednolitego standardu pomiaru wieku biologicznego, a wszyscy uczestnicy badania byli obywatelami Szwajcarii. Obecnie planowane są dalsze analizy, obejmujące grupy seniorów z Niemiec, Francji, Austrii i Portugalii.

Kwasy omega-3. Tam jest ich najwięcej

Suplementy omega-3 są powszechnie dostępne w aptekach – najczęściej w formie kapsułek lub płynów. Koszt jednej dawki wynosi zazwyczaj mniej niż złotówkę dziennie.

 

Najlepszym źródłem kwasów omega-3 w diecie są tłuste ryby morskie, takie jak:

  • łosoś,
  • makrela,
  • sardynki,
  • śledź,
  • tuńczyk.

Nie można też zapominać o oleju rybnym i tranie (na przykład z wątroby dorsza). Oprócz ryb warto sięgać po inne naturalne źródła tych cennych tłuszczów, np.:

  • siemię lniane,
  • nasiona chia,
  • orzechy włoskie,
  • olej lniany i rzepakowy.

Regularne spożycie tych produktów oraz odpowiednia suplementacja mogą pozytywnie wpłynąć na zdrowie.


red
/ polsatnews.pl

Czytaj więcej



Source link

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.